h1

Kodaikanal

30/12/2009

Iedereen is op zoek naar een originele manier om oudejaar te vieren. Zo ook wij. En we lijken prijs te hebben. 31 december breng ik door op een witte kamer die wordt plat gelopen door in het wit geklede, lachende dames. Het eten is vloeibaar en komt uit een baxter en de enige bubbels komen van aspirine.
Jawel… de Geirnaert is geveld. Twee dagen terug ben ik opgenomen in het ziekenhuis met uitputtingsverschijnselen.
Het begon allemaal met een te lange bus en treinrit van de Pakistaanse grens naar Zuid-India. Drie nachten nauwelijks slapen. Nadien heb ik eerst griep gekregen. Dat is dan overgegaan een totaal verlies aan kracht in mijn spieren. Bij het fietsen in de bergen heb ik mij van totale uitputting moeten overleveren aan de handen van de geneeskunde. Zeker een week totale rust.

Ons fietsavontuur in India valt dus serieus tegen en niet alleen om bovenstaande reden. Onderstaande factoren maken India voorlopig minder populair.

  1. de muile: Maandenlang zijn we in (moslimlanden) als koningen behandeld. Tot 5 keer per dag werden we in Iran uitgenodigd om te blijven slapen. Ontelbaar zijn de keren dat we in Turkije of Pakistan op thee of eten getrakteerd werden. Niets van dit alles hier. De Indiers – met een gezicht alsof ze net hun vrouw op overspel hebben betrapt – lachen nooit.
  2. de wolken: Hoewel de temperatuur naar Belgische normen astronomisch is – het wordt hier makkelijk boven de 35 graden – is het bijna telkens bewolkt. In de bergen fiets je boven de 500 meter constant in de wolken. Weg dus prachtige vergezichten.
  3. de kost: India werd ons voorgeschoteld als vegetarisch walhalla. Dat valt voorlopig ferm tegen. Op straat kan je nauwelijks iets kopen en het smaakt bovendien meestal naar hetzelfde.

Het avondland

Middelgrote provinciestden in India en Pakistan zijn al gauw wervelende metropolen met miljoenen inwoners. Alhoewel Brussel op diplomatiek vlak een belangrijke plaats bekleedt, is de Europese hoofdstad in vergelijking deze steden een dorp.
De energie die uit deze straten gutst is fenomenaal. De Europese beschaving lijkt dan wel meer ontwikkeld en heeft zeker zijn verdiensten, maar we lijken wel een ingeslapen reus, het Rome voor de val, het avondland. Onze cultuur van consensus en rationaliteit lijkt onze kracht een beetje te hebben gesmoord.
Europa is voorlopig nog wel een belangrijk machtsscentrum, maar de vraag is voor hoe lang. Met de energie die hier vanuit de samenleving straalt, mag Europa zich klaar maken voor een tweederangsrol.
Het enige wat deze vitale maar nog altijd straatarme samenleving kan tegenhouden is de steeds hardere strijd om grondstoffen. Alle belangrijke basisgrondstoffen worden met de groeidende wereldeconomie steeds schaarser en duurder. Misschien hebben deze landen hun race naar de top iets te laat ingezet. De tweede factor die hun gooi naar de hegemonie kan dwarsbomen is een – niet zo onwaarschijnlijke – oorlog in Azie (zie onder).

Het grote spel

Op het Indische subcontinent (India, Pakistan en Bangladesh) wonen 1,6 miljard mensen. In China 1,1 miljard. Samen goed voor bijna de helft van de wereldbevolking op een beperkte oppervlakte. De exponentieel groeiende economie vraagt alsmaar meer grondstoffen. India en China profileren zich als nieuwe grootmachten en strijden om de heerschappij over Azie. Het kwam al meermaals tot grensconflicten en de kans op een totale oorlog in de komende twintig jaar zal alleen maar toenemen. Langs de Indisch-Chinese grens zijn honderdduizenden soldaten gelegerd met het geweer in aanslag. Het meest concreet is de dreiging tussen India en Pakistan. In 1947 waren deze landen nog één, maar bij de bloedige splitsing vielen drie miljoen doden. Pakistan werd een moslimstaat. India werd overwegend Hindoe. De legers vechtten al meermaals een bloedige oorlog uit in Kashmir en de kans op een complete oorlog is heel groot. Pakistan balanceert daarenboven al jaren op de rand van de afgrond en een totale ineenstorting van het land.
Bovendien beschikken zowel India, Pakistan als China over een aanzienlijke kernmacht en hebben ze al meermaals bij een grensgeschil gedreigd deze te gebruiken. Welkom in het Grote spel.

Heidi heeft haar ook een klein fototoestel gekocht waar we filmpjes mee kunnen maken. Het eerste beeld op onze fotopagina is een straatbeeld uit het hectische Lahore.

We moeten het dus noodgedwongen nog wat rustig aan doen. Tegen eind januari zijn we opnieuw in Delhi en daar ontmoeten we vriend, collega, baas en mentor Stefaan die een eindje met ons in de bergen gaat fietsen. Laat de jus in de benen dus maar komen.

12 reacties

  1. Dag steven en heidi
    Ik heb al lang niet gereageert omdat ik telkens ik iets wilde posten overvallen werd met een ongelooflijk gevoel van banaliteit van nieuws mijnentwege
    en mij erop betrapt wa te staren naar ulder foto’s tot ze een zekere rgb waas werden.
    Als ik de dingen lees die jullie doen en zien scoort de mededeling dat’k wa weerkrijg van de belastingen immers enorm goed op de banaliteitsmeter.

    Maar dus toch mijzelf er toe aangezet om ne keer te reageren. Ik heb het trouwens vorig weekend nog over jullie gehad, jaja we zijn jullie niet vergeten, integendeel het ging er over dat we jullie eigentlijk wel wa misten (-positief karma waasemingen richting zieken Jed-)

    Mezelve en mijn madam wensen jullie naast the usual eindejaar wens gedoe eigentlijk vooral zorgeloos genieten toe op jullie reis. Jullie doen beide iets waar iedereen van zegt “kwil dat ook doen” maar dat telkens voor zichzelf vooruit schuift tot ge ergens bejaart zijt en dan zit te bokken (-met een muile-) omdat gulder ook bejaart zijt maar niet verzuurt omwille van de ervaringen die jullie nu allemaal opdoen.
    Dus geniet ervan met volle teugen


  2. Ik vroeg me net af wanneer jullie nog eens gingen posten!

    Jammer dat de keuken tegenvalt, nogthans gekend voor zijn vegatarische maaltijden. Maar ge hebt nog even tijd om dat te ontdekken…

    allé steven… geveld enal. Soigneerd u goed en hopelijk terug fit voor de bergen binnenkort!
    Geniet er nog van en hou jullie goed!

    katrien


  3. Hallo Steven en Heidi,
    alvast van ons gezonde feestdagen toegewenst en hopelijk kom je er op tijd bovenop om er terug in te vliegen na nieuwjaar.
    vele groetjes vanuit het koude,regenachtige Nevele.
    Annick,Fredrik en de kids


  4. ik heb hier nog nen appendix liggen
    ik stuur die op ter versterking

    over andere lichaamsdelen kan er -vrienden zijnde- gepraat worden

    trek ne keer ne foto van in ziekenhuis!


  5. ramptoerismefoto’s, zo kennen we …
    hier eindejaar en groot feest – euhm
    hopelijk kan india jullie verder nog bekoren
    gr


  6. beste steven en heidi, ik had t al gehoord dat er terug post was van jullie, maar de traditionele ‘geirnaert-tamtam’ was sneller geweest. In tijden van kerst-en nieuwjaarsfeesten, gaat die tamtam aan hoger tempo slaan:-) vandaar dat wij al wisten dat je geveld lag. Troost u bij de gedachte dat t maar een paar pep middeltjes zijn die nu door je aderen gejaagd worden waardoor je de reis daarna aan een ‘epo-tempo’ kan verder zetten. en dat ge nu veel bezoek krijgt van lachende verpleegsters, kan misschien we een voorbode zijn op nog meer lachende gezichten die je de rest van je reis in india zullen kruisen. Geniet er ginder van. en ‘beste weinsche veur twieduustentiene’.


  7. steven en heidi wij wensen u het beste met verder
    doen van het avontuur met de fiets wij hebben
    gezellig het oude jaar afgesloten samen met jullie
    beide ouders in zomergem
    hopelijk is het daar goed met het bezoek van de
    mooie verpleegsters en nu snel terug het bed uit en
    de fiets op voor het verder afwerken van uw doel
    veel groeten van nonkel wilfried tante blanche


  8. en toen … toen hoorden en lazen we dat het verhaal der avonturen van onze helden even werd overschaduwd door een donkere wolk van een stakend lichaam …

    Maar er is hoop ! Steven is een ferme kerel, en met een schat als Heidi aan zijn zijde ( en ook de schare schoon verpleegsters ) zal het mooie verhaal vast en zeker binnenkort een beter vervolg krijgen !

    Langs deze weg willen wij jullie alvast oprecht en recht uit het hart een zeer fijngevoelig, gelukkig, en openbarend nieuw jaar toewensen. Moge 2010 gevuld worden met prachtige dagen, onvergetelijke ontmoetingen, hartverwarmende gebeurtenissen en vooral: een positieve moraal, een heldere geest in een fit lichaam, oprechte vriendschap en ware liefde !
    Heel veel lieve groeten vanuit het berekoude Gent/Evergem,
    Katrien, uw neef Günter en Lilly Rose


  9. Dag Heidi en Steven !!

    Gelukkig Nieuwjaar he! Laurent en ik wensen jullie nog vele super avonturen, lachende Indiërs, goede benen, weinig honden, lekker (vegetarisch) eten en vele wondermooie ver- en kortgezichten!

    Drie dikke zoenen voor elk!

    Lien.


  10. Hoi Heidi en Steven,

    Eerst en vooral onze beste wensen voor 2010! Wij wensen jullie een hele goede gezondheid toe want avonturiers zoals jullie hebben dit zeker nodig!
    Steven, hopelijk ben je snel weer de fluitende fietser in Aziê. Het is echt prachtig, jullie verhalen en al die prachtige foto’s! Het lijkt wel een documentaire. Bedankt dat jullie ons de mogelijkheid geven mee te genieten van jullie belevenissen! We kijken er al naar uit om in de toekomst naar al jullie anekdotes te luisteren!

    Dikke knuffels
    Michelle en Wim


  11. hello hallo! onze verjaardagskalender zegt: steven g verjaart. en ik voeg daaraan toe: hoera! veel beterschap, en zorg goed voor jullie zelf. veel groeten van martha, katleen en joris


  12. Jup reizigers,

    Wel een zeer grote sprong gemaakt; India was me na de doortocht door centraal-azie niet zo negatief overgekomen alleen overvol hé hou jullie goed en reis binnen de reis niet te veel : )
    groeten
    edwin



Plaats een reactie