h1

Lahore

13/12/2009

Wachten is pijnlijk voor rusteloze zielen. Ons visum voor India is binnen drie dagen klaar en ondertussen wachten we in Lahore. Lahore is een typische derde wereld metropool. 10 miljoen inwoners. Dubbel zoveel ongedierte. Hectisch verkeer en moordende luchtvervuiling. Gelukkig hebben we hier onderdak bij Belgische vrienden.
Deze ochtend hebben we een fietstocht van 30 km in de mega-stad gemaakt. In het veilige, rustige en geequipeerde België acht je het onmogelijk in deze stad te fietsen. Eenmaal hier wordt het de normaalste zaak van de wereld en begin je er zelfs van te genieten. Duizenden toeterende riksja´s; tientallen brommers (die tot zes mensen tegelijk vervoeren); eetkraampjes letterlijk op de rijweg; fietsers, auto´s en riksja´s die constant tegenrichting rijden; honden en koeien die in dit inferno de baan oversteken. Wij laveren rustig door dit hels verkeer met onze handen en voeten aangevend waar de overijverige chauffeurs hun plaats is.

Ons plan was – zonder te vliegen – van Europa naar China te fietsen. Vanaf het Indiase subcontinent zijn er twee wegen om over land naar China te gaan. Eén over Tibet en één over Pakistan. Deze hoge passen over de Himalaya gaan pas open in de lente. De hoogte en de koude zijn geen probleem, maar de politieke situatie in de hele Himalaya is een zootje. In Pakistan is er een opstand van de Taliban en China maakt het momenteel virtueel onmogelijk om in Tibet te fietsen. We hopen op een oplossing tegen het voorjaar anders zullen we toch het vliegtuig moeten nemen om uit India of Nepal weg te raken.

Het wee van de plee

De draagbare latrine moet vooralsnog worden uitgevonden. Voorlopig moeten wij ons behelpen met openbare toiletten of de ´boodschap-ten-velde´. Dit laatste was voorheen geen enkel problem. In onbewoonde gebieden vind je overal wel een plekje voor je gevoeg. Pakistan is echter andere ´shit´. Achter elk struikje, langs elk grachtje,… verschijnt er wel een Pakistaan. Bovendien hebben de meeste mensen (op het platteland) geen toilet maar gaat iedereen in het veld.

Voor ons zit er dan ook niets ander op dan te proberen uit het zicht van de overvloedige mensen naar het toilet te gaan. Veel buffels en andere dieren hebben – wellicht met afgrijzen – een inleiding in de anatomie van het ´westerse achterwerk´ gekregen.

De parabel van de teleurgestelde Pakistaan

De Pakistanen zijn met veel. Te veel. Overal waar we halt houden drommen honderden hoofdjes om ons heel. Allemaal willen ze onze hand schudden of ons enkele vragen stellen. Wanneer je ze wat aandacht schenkt lichen ze hun witte tanden (die mooi afsteken tegen hun getaande huid) bloot.

Het is echter moeilijk om 200 keer per dag handjes te schudden en vriendelijk te antwoorden op dezelfde vraag. Soms moeten we – voor ons eigen welzijn – hard zijn en de honderden kopjes negeren of erger nog hen vragen om ons met rust te laten. De lijn tussen eigen vakantie en arrogante toerist is soms dun.

Aailaainer

Vele Pakistani zien er vervaarlijk uit : groot, stoer, ruige baard, onverschrokken blik,….

Sommige mannen schminken echter hun ogen. De Darwin in mij stelt zich daar ernstige vragen over.

7 reacties

  1. Het klinkt allemaal zo heerlijk… Geniet er nog maar van! En ik hoop dat de weg naar China voor jullie nog wordt vrijgemaakt. Of dat jullie het niet al te erg vinden om een streepje vliegtuig te nemen. Ik wou dat ik morgen ook kon vertrekken om een stukje met jullie mee te fietsen. Al zou ik wel niet mee kunnen. Zeker weten. Ik denk dat jullie intussen over die wegen vliegen….
    Knuffeltje! Vanessa en Iwan die genieten van elk verhaal en alle prachtige foto’s!!!!


  2. vliegen, op hotel slapen, recreatieve fietstochtjes van -ocheere ogod- 30km
    en dat is nog maar waar ge over spreekt, wie weet in welke luxe jullie daar nog baden?!??

    jullie laten de teugels toch een beetje vieren heb ik de indruk
    meer nog; ik weet uit goede bron dat jullie geïncorporeerd zijn door de pakistaanse jetset!

    het zou gene waar zijn moest ik mee zijn!


    • Hey Steven en Heidi,

      Alles gaat daar prima, zo te lezen…
      Ben weer volledig update met jullie fietstocht, alle verhalen gelezen, klinkt zo tof, zo interessant, zo mooi….

      Geniet er nog van en heel veel groetjes vanuit Ronse!
      Julie

      ps:we hebben jullie ook nog een emailtje gestuurd met wat nieuws.


  3. beste neefje en nichtje,
    Zo te zien stellen jullie het ginder op zijn best, geniet ervan. Wij genieten op ons beurt van de mooie verhalen en de prachtige foto’s.
    Hier ligt alles ondergesneeuwd, zeer mooi zicht, maar die temperaturen zijn we niet gewoon hé, het is bibberen en beven buiten.
    Draag goed zorg voor mekaar en tot later !!!
    Tante Martine en nonkel Raf,


  4. Hier een beetje nieuws van tante Blanche en nonkel Wilfried.
    Hier is alles oké.
    Wel een beetje koud en veel sneeuwmannen gemaakt in de sneeuw met de kleinkinderen.
    Wij lezen u mooie verhalen en kijken naar uw prachtige foto’s met veel genot.
    Beste wensen, een goede gezondheid, veel fietsplezier, een zalig kerstfeest en gellukig niewjaar.
    Wij zien uit naar uw terugkeer volgend jaar dat is dus nog enkele maanden.
    Vele groetjes.


  5. Heidi en Steven,
    het is om er wat stil van te worden, de verhalen en de super mooie foto’s en vooral dat jullie 300% genieten stemt tot nadenken – de gentse kerstneuzen!


  6. Wachten is inderdaad pijnlijk voor rusteloze zielen. En wij maar wachten op een vervolgverhaaltje 😉

    Geniet nog van jullie fantastische reis en alvast een leuk eindejaar en nieuw jaar gewenst!(hoewel valt dat daar niet op een andere datum?)

    Groetjes,
    Bea



Plaats een reactie